måndag 17 juni 2019

Kantning av skärbräda - med bordsfräsen

Fräsning av skärbräda

När vi rev ut det gamla köket och ersatte trä med plast så sparade jag på de gamla bänkskivorna i stavlimmad bok, de har stått i ett hörn av förrådet tills jag kom på att jag kunde använda dem som skärbrädor.

Men jag ville bli av med den vassa kanten och ändträ kan vara svårt att hyvla i plus att stavlimmat gärna flisar sig om man trots allt försöker.
Men i en fräs handlar det om ett litet stål som snurrar väldigt fort, så då borde det gå.

Det svåraste momentet i användningen av en fräs är nog att förstå hur resultatet kommer att se ut när man ska välja stål. Man måste nämligen tänka tvärtom och se "skuggan" av frässtålet

Jag ville till exempel ha en mjukt rundad kant. 

Borde jag då använda det övre eller det nedre stålet?


Japp, det övre fick det bli. Och som alltid, så är det bra att testa på en spillbit innan man jobbar med sitt riktiga ämne så att man kan vara säker på att resultatet blir som man vill ha det.



Här har jag satt fast stålet i hålet i mitten av bordet, nu gäller det att justera anhåll och höjd så att kanten blir bra.



Sådär kanske?


Nä, det blev en ful kant längst ner...


Fortfarande inte helt nöjd.

Till slut kom jag på att ta bort anhållet helt och hållet. I änden på mitt frässtål sitter ju en liten kullager trissa. Den trissan rider längs kanten på ämnet och ser till att fräsning hålls på samma djup hela tiden, även när man svänger runt hörn.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar