måndag 10 juni 2019

Maskinanvändning i träverkstaden - Rikt- och planhyvel

Maskinanvändning i träverkstaden - Rikt- och planhyvel


De maskiner som finns i vår verkstad är bandsåg, rikt- och planhyvel, justersåg, skivslip, pelarborr och fräsbord med fast monterad överhandsfräs. Alla dessa förutom skivslipen och möjligtvis pelarborren är så kallade lärarförberedande maskiner som finns i slöjdsalar för att läraren ska kunna förbereda lämpliga träbitar till eleven att jobba vidare med. I många slöjdsalar finns också en svarv, men den behandlas på annan plats i den här bloggen.

Se också det första inlägget om säkerheten i slöjdsalen.


Använd skyddsutrustning och skyddsanordningar.
Håll rent på och runt maskinen
Kontrollera nödstoppsfunktionen med jämna mellanrum
Använd gärna en petare för att föra ämnet mot och förbi den skärande delen på maskinen

Rikt- och planhyvel



En maskinhyvel består av ett matarbord och utmatningsbord, mellan dessa sitter en metallvals med ett eller flera skär, sk, kutter. Genom att föra ämnet mot den kutterförsedda valsen från matarbordet kommer ojämnheter att avverkas, och görs detta tillräckligt många gånger så kommer undersidan till slut att bli helt plan.
Då kan man istället ställa ämnet på sidan och med tryck mot anhållet hyvla fram en plan sida även där som också kommer att vara rätvinklig mot den först planade sidan.
Genom att till sist planhyvla ämnet planar man även den tredje ytan så att ämnet kan sågas upp med tex en justersåg. Planhyvlingen kan ske i en egen separat maskin, en planhyvel, eller i en kombimaskin som vår, så stoppas ämnet in från andra hållet - alltid mot rotationsriktningen - under bordet och pressas mot hyveln mellan matarvalser som hyvlar ned ämnet till en förinställd tjocklek.


Risker
Också här vill vi hålla fingrar och händer borta från kuttern och även här kan vi tänka oss en säkerhetszon på 10 cm på vardera sida om kuttervalsen. För att minska risken ska ett skydd finnas monterat som antingen skjuts åt sidan eller höjs upp, men oavsett dessa är det viktigt att aldrig trycka ämnet mot kuttervalsen. Om du tappar balansen och ämnet glider undan så faller du mot den roterande kuttern. När du närmer dig kuttern med handen på ämnet så flytta bak händerna eller lyft de över kuttern och applicera tryck mot ämnet när det ligger på utmatningsbordet istället.
Tänk också på risken att kutterns kraft kastar ämnet bakåt, så ställ dig gärna framför maskinen där du kan så i balans och hyvla ditt ämne.

Handhavande
Ställ in inmatningsbordets höjd i förhållande till kuttervalsen så kan du reglera hur mycket virke som hyvlas bort från ämnet vid varje pass.
Kontrollera att ämnet kan passera fritt under eller förbi skyddet, ta fram en petare så att du har den redo.
Planera hyvlingen, hitta balansen och tänk i förväg ut hur du ska stå och hålla ämnet för att kunna behålla balans och kontroll genom hela momentet. Starta sedan hyveln och vänta tills den kommit upp i varv och snurrar med jämn fart innan du börjar hyvla. För ämnet i en jämn och kontrollerad hastighet förbi kuttervalsen.

När du är klar, stäng av maskinen och vänta tills valsen stannat innan du borstar rent och lämnar, eller ställer in den för planhyvlingsfasen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar