De maskiner som finns i vår verkstad är bandsåg, rikt- och planhyvel, justersåg, skivslip, pelarborr och fräsbord med fast monterad överhandsfräs. Alla dessa förutom skivslipen och möjligtvis pelarborren är så kallade lärarförberedande maskiner som finns i slöjdsalar för att läraren ska kunna förbereda lämpliga träbitar till eleven att jobba vidare med. I många slöjdsalar finns också en svarv, men den behandlas på annan plats i den här bloggen.
Se också det första inlägget om säkerheten i slöjdsalen.
Använd skyddsutrustning och skyddsanordningar.
Håll rent på och runt maskinen
Kontrollera nödstoppsfunktionen med jämna mellanrum
Använd gärna en petare för att föra ämnet mot och förbi den skärande delen på maskinen
Justersåg
Den här maskinen är ovanligare i många slöjdsalar men används för att på ett väldigt kontrollerat sätt såga delar ur ett ämne med exakt raka vinklar och består av ett sågbord med två anhåll och en höj- och sänkbar sågklinga i mitten. En enklare och mer eller mindre flyttbar modell för snickare kallas ofta för bordssåg.
Risker
Förutom de mer uppenbara riskerna kring den snabbt roterande sågklingan kan det vara värt att tänka på att kastrisken, att klingan kan hugga tag i ämnet och kasta det bakåt. Stå därför aldrig rakt bakom klingan utan stå till höger eller vänster och kontrollera sågningen därifrån.
För att få till de raka vinklarna används anhåll, men använd bara ett anhåll åt gången, aldrig båda samtidigt. Då kan ämnet kilas fast mellan dessa och kastrisken ökar eller maskinen skadas.
Om du sågar stora skivor finns risken att ämnet lyfts upp från sågbordet och måste tryckas ner igen. Ge då akt på sågklingan som är dold under ämnet och använd en petare istället för din hand.
Användning
Ställ in
starta
stäng av
sopa rent
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar