De maskiner som finns i vår verkstad är bandsåg, rikt- och planhyvel, justersåg, skivslip, pelarborr och fräsbord med fast monterad överhandsfräs. Alla dessa förutom skivslipen och möjligtvis pelarborren är så kallade lärarförberedande maskiner som finns i slöjdsalar för att läraren ska kunna förbereda lämpliga träbitar till eleven att jobba vidare med. I många slöjdsalar finns också en svarv, men den behandlas på annan plats i den här bloggen.
Se också det första inlägget om säkerheten i slöjdsalen.
Använd skyddsutrustning och skyddsanordningar.
Håll rent på och runt maskinen
Kontrollera nödstoppsfunktionen med jämna mellanrum
Använd gärna en petare för att föra ämnet mot och förbi den skärande delen på maskinen
Pelarborr
En pelarborr finns i de flesta slöjdsalar och är en maskin som elever kan tillåtas att använda efter instruktion.
Pelarborren består av en metallpelare fastskruvad i en bas i form av en metallplatta. Borr med motor sitter monterad på pelaren och ett bord är placerat under detta för fasthållning av arbetsstycket. I borrmaskinens chuck kan olika former av borrar låsas fast och bordets placering i förhållande till borr och motor kan justeras i höjd- och sidled. Vid användning är det dock viktigt att borr och bord är fastlåsta.
Borren blir väldigt exakt och kan dessutom ställas in i djupled med ett djupstopp så den inte kan borra för djupt i ämnet.
Det finns borrar för olika ändamål och material samt i olika dimensioner. Ju grövre dimensioner du använder desto viktigare att du justerar ned hastigheten på borren eftersom varvtalet mäts från borrets kärna, men varje enskild punkt i borrens ytterdiameter måste rotera snabbare än så för att kunna färdas ett helt varv på samma tid. Högre hastighet ger mer värmefriktion och riskerar att förstöra borret.
Risker
Det finns framför allt två risker vid användningen av en pelarborr.
Det ena är att du kommer åt den roterande borren eller fastnar i den med hår, hand, ringar, armband etc. Se därför till att använda de skydd som finns och vänta alltid tills borren stannat helt innan du ändrar något eller ta bort ämnet.
Det ena är att du kommer åt den roterande borren eller fastnar i den med hår, hand, ringar, armband etc. Se därför till att använda de skydd som finns och vänta alltid tills borren stannat helt innan du ändrar något eller ta bort ämnet.
Det andra är att ämnet fastnar i borren och börjar att rotera i samma hastighet. Använd en tving eller ett maskinskruvstycke för att hålla fast ditt ämne när du borrar.
Användning
Montera ditt borr
anpassa höjd och placering på bordet. Lås fast.
Anpassa djupstoppet om du behöver.
Ställ in rätt varvtal i förhållande till material och borrdiameter.
Se till att alla skyddsanordningar är på plats.
Starta
Borra - Låt borren göra jobbet. Undvik att med kraft trycka ner borret mot ämnet med hävarmen.
När hålet är klart, stäng av maskinen, lossa ditt borr - det kan vara varmt - och städa och återställ maskinen för nästa person.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar