måndag 10 juni 2019

Maskinanvändning i träverkstaden - Bandsågen

Maskinanvändning i träverkstaden - Bandsågen


De maskiner som finns i vår verkstad är bandsåg, rikt- och planhyvel, justersåg, skivslip, pelarborr och fräsbord med fast monterad överhandsfräs. Alla dessa förutom skivslipen och möjligtvis pelarborren är så kallade lärarförberedande maskiner som finns i slöjdsalar för att läraren ska kunna förbereda lämpliga träbitar till eleven att jobba vidare med. I många slöjdsalar finns också en svarv, men den behandlas på annan plats i den här bloggen.

Se också det första inlägget om säkerheten i slöjdsalen.


Använd skyddsutrustning och skyddsanordningar.
Håll rent på och runt maskinen
Kontrollera nödstoppsfunktionen med jämna mellanrum
Använd gärna en petare för att föra ämnet mot och förbi den skärande delen på maskinen


Bandsåg



Bandsågen är kanske en av de vanligaste, och viktigaste, maskinerna i en slöjdsals maskinpark. I bandsågen sitter ett långt sågblad uppspänt i en slinga mellan två stora hjul. Den del av sågbladet som rör sig neråt är exponerat och löper genom ett hål i en platta kallat sågbordet. Genom att föra ämnet mot sågbladet kan man efter viss övning såga både rakt och kurvigt med viss precision.

Risker
Förutom de allmänna risker som gäller alla maskiner bör man vid bandsågen vara särskilt uppmärksam på hur man hanterar ämnet så att man håller fingrarna borta från sågbladet. Inga fingrar inom 10 cm radie från sågbladet tycker jag är en bra regel. Det gör det lite krångligare att såga vissa gånger, men blir mycket säkrare. Använd gärna en petare för att slippa komma för nära.
Till vissa band- och justersågar finns speciella slädar eller andra anhåll för underlätta rak eller vinklad sågning.
Tänk också på att ämnet du sågar i måste ha en plan undersida som alltid ska ligga platt mot sågbordet. "Maskinen vinner alltid" och även om dina fingrar inte är i närheten av sågbladet kan kraften från detta likväl skada dem allvarligt om de kläms mellan sågbord och ämne.
Såga heller inte runda föremål eftersom dessa kan vrida sig runt sin egen axel och då böja - och knäcka  - sågbladet med risk för svåra skador som följd.

Det har också inträffat olyckor med bandsåg då användaren inte insett eller glömt att bandsågen var igång och kommit i vägen för sågtänderna. Så fort som sågbladet rör sig hinner inte vår hjärna med att se och rörelsen kan uppfattas som ett stillastående blad. Även positionen på tänderna kan vara svår att förstå även om man kan se själva bladet.

Handhavande
Om vi då börjar med en bit okantat virke av den sort som ofta finns i träslöjden - alltså en grov planka med barken kvar på ena sidan- och vill kunna bygga en låda så behöver vi kapa den i lämplig längd vilket kan göras för hand med fogsvans eller i band- eller justersåg. Innan vi sedan rikthyvlar är det bra att såga bort den okantade delen. Detta kan göras med anhållet, men med lite övning blir det oftast ett bättre resultat på fri hand efter en uppritad linje.
Tänk på att reglera den vertikala armen, bandstyrningen, så att den ligger nära ämnet och minimerar vibrationer och vrid i sågbladet. Lås fast.
Planera sågningen, hitta balansen och tänk i förväg ut hur du ska stå och hållka ämnet för att kunna behålla balans och kontroll genom hela sågningen. Starta sedan sågen och vänta tills den kommit upp i varv och snurrar med jämn fart innan du börjar såga. Försök att låta sågen göra jobbet, det vill säga, tvinga inte ämnet mot sågbladet utan för det mot sågbladet i en takt som tillåter en jämn avverkning.

När du är klar, stäng av maskinen och vänta tills sågbladet stannat innan du borstar rent och lämnar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar